Kategórie
 
 
 
 
 

UV ŽIARENIE A VAŠA POKOŽKA

PREČO SÚ SLNEČNÉ LÚČE NAJVÄČŠÍM DÔVODOM STARNUTIA PLETI

Fotostarnutie je všeobecný pojem pre negatívne prejavy na koži, ktoré sú priamym dôsledkom dlhodobého vystavovania UV žiareniu v priebehu života. Je považované za najčastejšiu príčinu starnutia pleti.

K najbežnejším prejavom fotostarnutia patria "starecké škvrny" a ďalšie druhy hyperpigmentácie, predčasné vrásky a ryhy, začervenanie pleti, nerovná textúra pleti a jej nezdravý vzhľad.

Aké sú škodlivé účinky UV žiarenia?

1. SPÁLENIE

Spálenie kože sa prejavuje jej opuchom, sčervenaním a bolestivosťou, ktoré obyčajne nasledujú po nerozvážnom vystavovaní sa slnečnému žiareniu.

UV žiarenie spôsobuje poškodenie buniek. Telo reaguje na toto poškodenie zvýšeným prísunom krvi do kapilárneho riečišťa v dermis s cieľom dopraviť do postihnutej oblasti bunky, ktoré by škodu napravili. Väčšie množstvo krvi v kapilárach spôsobuje sčervenanie - ak stlačíte spálenú pokožku, tá zbelie a následne opäť sčervená, ako sa kapiláry znova naplnia.

Opuch je výsledkom úplnej absencie ochrany pred slnkom a je ukazovateľom vážneho poškodenia UV žiarením.

2. STARNUTIE PLETI

Citlivosť pleti na fotostarnutie závisí na jej farbe. Všeobecne, čím jemnejšia a svetlejšia pleť, tým je riziko fotostarnutia a problémov s tým súvisiacich vyššia.

Čo sú voľné radikály?

Voľné radikály sú v súvislosti so starostlivosťou o pleť najčastejšie definované ako vysoko energetické častice, ktoré poškodzujú kolagén a elastín, oslabujú pevnosť kože a narúšajú jej ochrannú bariéru, čo vedie k vzniku jemných vrások a rýh.

Ako sa dostávajú voľné radikály do kože?

"Vnútorné" voľné radikály sú prirodzeným vedľajším produktom pri premene stravy na energiu. Telo je samo schopné bojovať s týmito voľnými radikálmi, a to vďaka potravinám bohatým na antioxidanty.

"Vonkajšie" voľné radikály môžu byť vysoko nebezpečné a sú považované za hlavnú príčinu predčasného starnutia pleti. Tieto voľné radikály pochádzajú najčastejšie z fajčenia, opaľovania a znečisteného životného prostredia (napr. znečistený vzduch v mestách a výfukové plyny).

Čo je antioxidant?

Antioxidanty sú hlavní nepriatelia voľných radikálov, ktoré negatívne pôsobia na pleť. Spoločne s ochranou proti slnku patrí medzi najdôležitejšie prvky akéhokoľvek programu prevencie starnutia pleti.

Výskumy potvrdzujú*, že lokálne aplikované antioxidanty môžu pomôcť zabrániť starnutiu pleti. Fungujú tak, že "nasávajú" voľné radikály, ktoré sa do kože dostávajú z vonkajšieho prostredia (z UV žiarenia a znečistenia) a vnútorného prostredia (ako vedľajší produkt bunkového metabolizmu). Antioxidanty prerušujú škodlivé reťazové reakcie spôsobené voľnými radikálmi, a tým zabraňujú poškodeniu buniek.

Okrem toho poskytuje vitamín C a ďalšie antioxidanty širokú ochranu proti foto-oxidačnému stresu vyvolanému na koži, ktorý môže podporovať fotostarnutie pleti.

*(Thiele, 2001; Thiele et al, 2001; Podda et al, 2001; Fitzpatrick and Rostan, 2002; Traikovich, 1999; Humbert et al, 2003)

Biochémia je moderný neustále sa rozvíjajúci interdisciplinárny odbor, ktorého výsledky sú dôležité nielen v oblasti chémie a biológie. Keďže biochémia je dnes najprudšie sa rozvíjajúcou časťou chémie a biológie a budúcnosť technológie sa všeobecne vidí v biotechnológiách, naša ekonomika bude schopná absorbovať neobmedzený počet absolventov. Vývoj odboru je úzko spojený  s odvetviami, ktoré sa nachádzajú v primárnej sfére záujmu vedecko-technického rozvoja ako sú zdravotníctvo, výživa a biotechnológie.

 

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
Plná (Desktop) verzia